Ben jij idealistisch ingesteld en droom je van een eigen stichting? Met een eigen stichting kun je fantastische dingen bereiken, dus het kan erg tof zijn om er zelf één op te richten. Houd er echter wel rekening mee dat er bij een eigen stichting meer komt kijken dan een ideaal. Er zitten ook allerlei administratieve taken aan vast en misschien heb je een accountant stichtingen nodig. Dit zijn de dingen die komen kijken bij het oprichten van een stichting.

Wanneer is iets een stichting?

Stichtingen zijn eigenlijk alle organisaties die niet bestaan omwille van winst. Anders dan een vereniging heeft een stichting geen leden. Dit gaat in de meeste gevallen om goede doelen of culturele of sportieve instellingen. In sommige gevallen wordt er wel geld verdiend, maar dat gaat dan naar investering in de stichting of naar het goede doel.

Oprichten

Voor het oprichten van een stichting is in principe geen startkapitaal nodig. Wel moet er een notaris betaald worden en de KvK. Om de stichting officieel op te richten moet je de statuten in een notariële akte laten opstellen door een notaris die vervolgens de inschrijving bij de KvK regelt. Houd er rekening mee dat je zo’n 700 euro kwijt bent aan de notaris en zo’n 75 euro aan inschrijfkosten bij de KvK.

Administratie

Een stichting is bij wet verplicht om administratie bij te houden. Mocht er toch enige vorm van omzet zijn, kan het zijn dat jouw stichting een jaarrekening moet deponeren. Wat deze precies inhoudt is afhankelijk van de grootte van de stichting. Wanneer de stichting groeit in werkzaamheden en de administratie niet meer bij te houden, is het sterk aan te raden hier een accountant voor aan te nemen. Stolwijk biedt bijvoorbeeld accountancy aan speciaal voor stichtingen. Sterk aan te raden! Fouten in de administratie kunnen je duur komen te staan.

Personeel 

Hoewel een stichting niet op winst aast, kan het in veel gevallen wel handig zijn om personeel aan te nemen. Mocht dat nodig zijn, moet je je als oprichter van de stichting eerst opgeven als werkgever bij de belastingdienst. Over het personeel van de stichting wordt ook gewoon loonheffing betaald.  Kortom: met een eigen stichting kun je mooie dingen bereiken, maar het is zeker niet iets wat je zomaar even doet. Zorg dat je goed voorbereid bent op alle bureaucratische zaken en administratieve zaken. Dan kan jouw stichting een zo goed mogelijk verschil gaan maken. Ga vandaag nog op zoek naar een accountant die je hierbij kan helpen. Ze zijn eenvoudig online te vinden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *